Het nieuw Burgerlijk Wetboek, ingevoerd bij wet van 13 april 2019, is één van de grootste wetgevingsoperaties van België na de Tweede Wereldoorlog. Dit nieuwe Burgerlijk Wetboek bestaat uit tien boeken.
Boek 1. Algemene bepalingen
Boek 2. Personen, familie en relatievermogensrecht
Boek 3. Goederen
Boek 4. Nalatenschappen, schenkingen en testamenten
Boek 5. Verbintenissen
Boek 6. Buitencontractuele aansprakelijkheid
Boek 7. Bijzondere overeenkomsten
Boek 8. Bewijs
Boek 9. Zekerheden
Boek 10. Verjaring
De boeken treden stapsgewijs in werking. Op 1 januari 2023 zijn Boek 1. Algemene bepalingen en Boek 5. Verbintenissen in werking getreden.
Het nieuwe verbintenissenrecht
Het doel van Boek 5 is het herstellen van de rechtszekerheid en het versterken van de toegankelijkheid om een nieuw evenwicht te vinden tussen de wilsautonomie en de bescherming van de zwakkere partijen en het algemeen belang. Het aangepaste verbintenissenrecht biedt onder meer nieuwe mogelijkheden voor het eisen van sancties door een schuldeiser in het geval van toerekenbare wanprestatie. Nieuw is ook de intrede van het wilsgebrek misbruik van omstandigheden bij de totstandkoming van een contract.
Boeken over Belgisch verbintenissenrecht
De Juridische Bibliotheek heeft verschillende werken beschikbaar, die studenten en medewerkers houvast kunnen bieden bij de bestudering van het nieuwe verbintenissenrecht.
Beginselen van verbintenissenrecht / Vincent Sagaert
Boek 1 en Boek 5 BW / Thierry Vansweevelt, Britt Weyts
Focus op verbintenissen / Sébastien de Rey
Handboek verbintenissenrecht / Thierry Vansweevelt, Britt Weyts
Le Livre 1er du Code civil / Éric Dirix, Patrick Wéry
Le nouveau Code civil / Laura Nicolini, Sophie Boufflette
Verbintenissenrecht / Annick De Boeck, Sophie Stijns
Databanken en tijdschriften
De Juridische Bibliotheek heeft een abonnement op de databank Jura. Deze databank biedt toegang tot Belgische wetgeving en rechtspraak, alsmede tot 40 juridische tijdschriften en meer dan 400 e-books.
KU Leuven heeft juridische klassiekers en oude afleveringen van verschillende Belgische en Nederlandse tijdschriften vrij beschikbaar gemaakt op www.rechtsreeks.be.
Colloquium
Het Nederlandse recht vormde de grootste bron van inspiratie voor de modernisering van het Belgische verbintenissenrecht. Voor wie hierover meer wil weten organiseert Amsterdam Centre for Transformative Private Law (ACT) 3 oktober een colloquium: Nieuw Belgisch verbintenissenrecht vanuit Nederlands perspectief.