Hoe vind ik... online krantenartikelen?

      Comments Off on Hoe vind ik... online krantenartikelen?

Delpher - KrantenOp zoek naar krantenartikelen? LexisNexis Academic geeft toegang tot artikelen uit een groot aantal Nederlandse en internationale dagbladen. Historische kranten vindt u in Delpher.

LexisNexis Academic
Artikelen in LexisNexis Academic (voorheen Krantenbank) zijn full text beschikbaar, maar bevatten geen afbeeldingen. Uitzondering zijn uitgaven van de Persgroep: deze zijn sinds 2015 voorzien van pdf's met de originele opmaak.

Naast krantenartikelen uit binnen- en buitenland bevat LexisNexis Academic ook artikelen uit vak- en opiniebladen als Vrij Nederland en De Groene Amsterdammer. Bekijk het bronnenoverzicht voor een lijst van alle opgenomen kranten en tijdschriften (zie de afbeelding hieronder).

De meeste kranten zijn beschikbaar vanaf de jaren '90; de precieze beschikbaarheid vindt u door op de 'i' voor de titel te klikken. LexisNexis Academic is beschikbaar binnen het UvA-netwerk.

LexisNexis Bronnenlijst

Klik om te vergroten

Zoeken in LexisNexis Academic
Hulp nodig bij het zoeken in LexisNexis? Op de website van de Universiteitsbibliotheek vind je een tutorial waarin onder andere wordt uitgelegd hoe je kunt zoeken op onderwerp of in geselecteerde bronnen.

Historische kranten: Delpher
Delpher bevat een groot aantal gedigitaliseerde teksten uit Nederlandse kranten, tijdschriften en boeken. In het onderdeel Kranten vindt u een selectie van landelijke en regionale kranten uit de periode 1618-1995. Het gaat om kranten uit Nederland, maar ook uit Nederlands-Indië, Suriname en de Antillen. Raadpleeg het Krantenoverzicht (pdf) voor een lijst van alle beschikbare kranten. Delpher is vrij toegankelijk.

Zoeken in Delpher
In onderstaande video wordt uitgelegd hoe u kunt zoeken in de kranten. Meer tips - ook voor het zoeken in tijdschriften en boeken - staan in de handleiding van Delpher.

Update: 20 september 2018.