Hoe maak je bronverwijzingen met Zotero?

      Comments Off on Hoe maak je bronverwijzingen met Zotero?

Het schrijven van een scriptie is op zichzelf al een moeilijke opgave. Extra lastig is het maken van correcte verwijzingen naar boeken, kamerstukken, rechtspraak, tijdschriftartikelen etc. Door Zotero te gebruiken kun je gemakkelijk online bronverwijzingen verzamelen, beheren en aan je scriptie toevoegen.

Aan de slag met Zotero

 • Ga naar www.zotero.org, maak een account aan.
 • Installeer het programma Zotero 5.0 door op de downloadknop te klikken. Medewerkers hebben de mogelijkheid dit programma op een UvA-laptop te installeren via Start > Software Maintenance > Software Center.
 • Installeer daarnaast ook de Zotero Connector, een browserextensie om referenties op te slaan in Zotero.

Publicaties zoeken in Google Scholar

Veel websites bieden de mogelijkheid om een lijst met zoekresultaten op te slaan in Zotero, bijvoorbeeld Google Scholar. Stel, je bent geïnteresseerd in mensenrechten en je wilt literatuuronderzoek over dat onderwerp doen. Hoe pak je dat aan?

 • Log in op Zotero. Klik in de linkerkolom bovenaan op het plusteken naast het icoon “My Library” om een nieuwe map aan te maken en geef die map de naam Mensenrechten.
 • Ga naar Google Scholar en zoek publicaties over mensenrechten. Klik op het mappictogram “Save to Zotero” rechtsboven naast de adresbalk en selecteer de bronverwijzingen die je wilt opslaan.

Bronverwijzingen toevoegen

Een van de meest waardevolle toepassingen van Zotero is het toevoegen van bronverwijzingen. Je kunt bijvoorbeeld bronverwijzingen met de citatiestijl Leidraad voor juridische auteurs aan een tekst toevoegen. Dat gaan we hieronder bespreken.

 • Klik op het Z-logo in de taakbalk of op het bureaublad om Zotero te openen. Voeg de citatiestijl Leidraad voor juridische auteurs toe via Zotero > Edit > Preferences > tab Cite > Get additional styles.
 • Open een nieuw Word-document. Maak een nep-tekst door =rand() te typen, druk op Enter en sla het Word-document op.
 • Klik in Word op ZOTERO in de werkbalk. Klik op Document Preferences en selecteer Citation Style: Leidraad voor juridische auteurs.
 • Klik op het Zotero add Citation icoon. Klik in het vak Z op de optie Classic View. Selecteer een bron uit de map Mensenrechten om als verwijzing toe te voegen; voeg achter Page het paginanummer toe en klik op OK. Voeg op dezelfde manier nog twee of drie bronverwijzingen toe.

Maak een bibliografie

Nu we bronverwijzingen hebben toegevoegd, is het volgende dat we gaan doen een bibliografie maken.

 • Plaats de cursor onderaan de tekst.
 • Klik op het icoon Zotero Add/Edit Bibliography om de bibliografie toe te voegen.

Meer informatie

Het gebruik van Zotero wordt ondersteund door de Juridische Bibliotheek. Op deze website vind je meer uitleg over hoe je Zotero kunt gebruiken.