Jura: databank voor Belgische wetgeving, rechtspraak en literatuur

      Comments Off on Jura: databank voor Belgische wetgeving, rechtspraak en literatuur

Op zoek naar Belgisch recht of Belgische juridische literatuur? De Juridische Bibiotheek heeft sinds kort een abonnement op de databank Jura. Deze databank van Kluwer Belgiรซ biedt niet alleen toegang tot Belgische wetgeving en rechtspraak, maar bevat bovendien 40 juridische tijdschriften en 400 e-books. De boeken en tijdschriften zijn ook te vinden via de UvA CataloguePlus.

Klik om de afbeelding te vergroten

Beschikbare bronnen in Jura
De beschikbare bronnen in Jura zijn onderverdeeld in verschillende informatiesoorten.

Wat betreft Wetgeving is in Jura geconsolideerde wetgeving te vinden, inclusief verwijzingen naar historische en toekomstige versies en parlementaire voorbereidingen. Het bevat ook internationale wetgeving voor zover relevant in Belgiรซ.

Onder Rechtspraak zijn onder andere de vonnissen en arresten van het Hof van Cassatie, Grondwettelijk Hof en Hof van Justitie te vinden, voorzien van een korte samenvatting. Daarnaast vind je hier rechtspraak die is gepubliceerd in de opgenomen tijdschriften.

Rechtsleer omvat alle boeken en tijdschriften die zijn opgenomen in Jura. Een overzicht van alle beschikbare Boeken en Tijdschriften* is te vinden onder het kopje Overzicht publicaties.
Onder de tijdschriften bevinden zich een aantal veelgebruikte Belgische tijdschriften, zoals

* Alleen tijdschriften met het Kluwer-icoon zijn met volledige tekst beschikbaar in Jura.

Zoeken in Jura
Zoeken in Jura kan allereerst via de zoekbalk bovenin het startscherm. Dit kan op basis van trefwoorden, datum, auteurs, enz. Jura geeft hierbij suggesties. De zoekopdracht kan vooraf beperkt worden tot een bepaalde informatiesoort of rechtsgebied, maar achteraf filteren van de resultaten is ook mogelijk.

Door gebruik te maken van de tabbladen boven het zoekresultaat, kun je ervoor kiezen alleen resultaten binnen een bepaalde informatiesoort te bekijken. Met het menu aan de linkerkant kun je onder meer filteren op trefwoord, bron en datum. Daarnaast is het mogelijk om extra zoektermen toe te voegen.

Klik om de afbeelding te vergroten

Ben je op zoek naar informatie binnen een bepaald rechtsgebied? Dan kun je ook de boomstructuur onder Trefwoorden/Classificatie gebruiken. Via deze structuur beperk je het rechtsdomein steeds verder, totdat alleen de documenten binnen de gewenste rechtstak overblijven. Binnen deze documenten kun je nog verder zoeken door een trefwoord te typen in de zoekbalk.

Meer informatie
Via de Help-pagina is veel extra informatie en uitleg te vinden over Jura. Er is onder andere een pagina met Tips & Tricks en een uitgebreide handleiding.

NB. Jura is toegankelijk binnen het UvA-netwerk, maar de toegang is beperkt tot maximaal 15 gebruikers tegelijk.