Kennisclips: leer effectief zoeken naar juridische informatie

      Comments Off on Kennisclips: leer effectief zoeken naar juridische informatie

De Juridische Bibliotheek heeft een aantal kennisclips opgenomen om studenten (en medewerkers) op weg te helpen bij het zoeken naar juridische informatie. Er zijn momenteel vier video's beschikbaar, voor verschillende documentsoorten: juridische literatuur, jurisprudentie, wetgeving en verdragen en officiële publicaties.

In de kennisclips wordt met name gebruik gemaakt van Legal Intelligence. Deze zoekmachine omvat juridische documenten van Nederlandse uitgevers én enkele vrij toegankelijke internetbronnen. Zo heb je in één zoekscherm toegang tot vrijwel alle full-text beschikbare Nederlandse juridische bronnen: artikelen, naslagwerken, jurisprudentie, wetgeving en officiële publicaties.

Zoeken naar online juridische literatuur
In deze kennisclip leer je zoeken naar juridische boeken, tijdschriften en tijdschriftartikelen die online beschikbaar zijn. Hiervoor maken we gebruik van de UvA CataloguePlus en de zoekmachine Legal Intelligence. Meer uitleg is te vinden in de gids Juridische literatuur op de website van de Juridische Bibliotheek.

Jurisprudentie
In deze video leer je zoeken naar (Nederlandse) jurisprudentie en met name naar uitspraken die zijn gepubliceerd in juridische tijdschriften en zijn voorzien van annotaties door rechtsgeleerden. Hiervoor maken we gebruik van Legal Intelligence. Meer informatie over het zoeken naar jurisprudentie vind je in de gids Jurisprudentie op onze website.

Wetgeving en verdragen
In onderstaande video leer je met behulp van Legal Intelligence en de Verdragenbank efficiënt zoeken naar wetgeving (met commentaar) en verdragen. Meer bronnen en toelichting zijn te vinden op onze website in de gids Wetgeving en verdragen.

Officiële publicaties
Het onderwerp van de laatste kennisclip is zoeken naar officiële publicaties en parlementaire documenten. Hiervoor maken we gebruik van de website officielebekendmakingen.nl en Legal Intelligence. Kijk voor meer uitleg ook in de gids Officiële publicaties op onze website.