Zoektips voor scriptieschrijvers

      Comments Off on Zoektips voor scriptieschrijvers


Begin je binnenkort met het schrijven van je scriptie? Hieronder hebben we een aantal tips verzameld om je op weg te helpen bij het vinden van de juiste bronnen voor je onderzoek.

Wetsgeschiedenis
Wetten zijn snel te vinden via Rechtsorde. Via de tab Geschiedenis bij een wettekst krijg je een overzicht van de publicaties van de wet en wetswijzigingen in het Staatsblad en verwijzingen naar de bijbehorende Kamerstukken. Zie het eerdere blogbericht hierover voor meer uitleg.

De Memorie van Toelichting bij een wetsvoorstel is (bijna) altijd nummer 3 in een Kamerstukdossier. Weet je al welk nummer het dossier heeft, dan kun je de MvT snel vinden door in Rechtsorde te zoeken op het dossiernummer gevolgd door een 3, bijvoorbeeld "20656 3".

Oude wetteksten
Oude versies van wetteksten vind je via Rechtsorde (vanaf 2009) en Overheid.nl (vanaf 2003). Oude wetteksten zijn ook op papier beschikbaar in de bibliotheek, onder andere in de serie Schuurman & Jordens. Kijk voor meer informatie in de handleiding Hoe vind ik oude documenten?

Het is mogelijk verschillende versies van wetteksten te vergelijken. Hoe je dat doet, lees je in het artikel Nieuwe functionaliteiten in Wetten.nl. Ook Navigator biedt deze optie.

Commentaren
Commentaren bevatten een toelichting op wets- of verdragsartikelen en verwijzingen naar jurisprudentie, parlementaire geschiedenis en literatuur. De Handleiding Commentaren helpt bij het vinden en selecteren van de juiste commentaren. Commentaren zijn ook te vinden in Rechtsorde, zie daarvoor het artikel Hoe vind ik... commentaren?

Data Juridica (DJ)
Vrijwel alle Nederlandse juridische tijdschriften zijn digitaal beschikbaar via Rechtsorde. Kom je na een zoekactie echter een DJ-verwijzing tegen in de resulaten, dan is dit geen tijdschriftartikel maar een samenvatting. Hiermee kun je een verwijzing vinden naar een tijdschrift dat niet digitaal beschikbaar is. Let op: meestal vind je het digitale artikel ook (verderop) in de zoekresulaten. Is dit niet het geval, kijk dan of het tijdschrift op papier aanwezig is in de bibliotheek. Volg hiervoor het stappenplan in de gids Juridische literatuur.

Onderzoeksgidsen
Op de website van de bibliotheek vind je een aantal onderzoeksgidsen. In deze gidsen vind je per rechtsgebied een overzicht van de belangrijkste databanken, tijdschriften, boeken en andere bronnen. Ze vormen daarmee een goed startpunt voor onderzoek. De gids Zoeken, schrijven en verwijzen bevat tips voor het doen van (juridisch) onderzoek.

Buitenlandse literatuur
Ben je op zoek naar buitenlandse literatuur of case law? Gebruik dan de Engelstalige versie van de bibliotheekwebsite. De informatie op deze pagina's is vergelijkbaar met de Nederlandse website, maar dan gericht op internationale bronnen. Er zijn gidsen voor het vinden van bepaalde documentsoorten en research guides voor een aantal rechtsgebieden.

Update: 13 september 2019