Per 1 januari j.l. kan men in Nederland niet meer bij voorbaat in gemeenschap van goederen huwen. Het huwelijk wordt vanaf heden in beperkte gemeenschap van goederen voltrokken. Dat betekent dat het voorhuwelijkse privévermogen, evenals erfenissen en giften die tijdens het huwelijk worden verkregen tot het privévermogen van de echtgenoten blijven behoren. Dit heeft nogal wat juridische gevolgen.
Voor meer inzicht in deze juridische gevolgen volgt een overzicht van beschikbare bronnen die o.a. in de Juridische Bibliotheek geraadpleegd kunnen worden:
- In september 2013 presenteerden de politieke partijen D66, PvdA en VVD een initiatiefwetsvoorstel (zie voor een overzicht van het hele wetgevingsproces Kamerstuknummer 33987) voor een wijziging van het huwelijksvermogensrecht. Deze politieke partijen beoogden met de indiening van dit wetsvoorstel aan te sluiten bij wat de meerderheid van de bevolking wenselijk vindt en wat internationaal gebruikelijk is.
- Met het boekje Nieuw Huwelijksvermogensrecht: wijzigingen 'Vierde tranche', ontsluiten de samenstellers de parlementaire geschiedenis van het nieuwe huwelijksvermogensrecht, de zogenoemde ‘vierde tranche’. Het stelt de gebruiker in staat snel kennis te nemen van de achtergronden van ieder nieuw wetsartikel.
- In het Compendium van het personen- en familierecht zijn de relevante wetswijzigingen in het huwelijksvermogensrecht verwerkt en nieuwe jurisprudentie (sinds de vorige druk) is toegevoegd.
- Personen- en familierecht, huwelijksvermogens- en erfrecht uit de Studiereeks burgerlijk recht behandelt het familierecht in ruime zin waarbij dwarsverbanden worden gelegd tussen het familie(vermogens)recht en het algemene vermogensrecht.
- Veel aandacht wordt besteed aan aansprakelijkheid, verhaal, verrekenbedingen en de vergoedingsrechten en -plichten in Huwelijksvermogensrecht uit de Reeks Monografieën Privaatrecht. Daarnaast wordt het internationaal privaatrecht behandeld, net als het recht bij informeel samenleven en het Caribisch huwelijksvermogensrecht.
- In het nieuwe deel van de Asser-serie deel 1-II Personen- en familierecht Huwelijk, geregistreerd partnerschap en ongehuwd samenleven is rekening gehouden met de wijziging van het huwelijksvermogensrecht en wordt er aandacht besteed aan het initiatiefwetsvoorstel dat toen nog aanhangig was bij de Staten-Generaal.
- In het tijdschrift Weekblad voor Privaatrecht, Notariaat en Registratie (WPNR) zijn een aantal artikelen opgenomen over het nieuwe huwelijksvermogensrecht in de serie Rode draad: nieuw huwelijksvermogensrecht.