Verhuizen en verbouwen

      Comments Off on Verhuizen en verbouwen

Klik om de afbeelding te vergroten

In augustus verhuist de Juridische Bibliotheek naar Roeterseiland (REC A). Het is de eerste keer (en de laatste?) dat de bibliotheek verhuist uit de Oudemanhuispoort. Tussen de eenvoudige behuizing van het eerste uur, de huidige Juridische Bibliotheek en de nieuwe JB in REC A hebben vele verbouwingen en samenvoegingen gezeten.

Het begon rond 1960 met een aantal zalen (6) in het nieuwe Juridisch Instituut binnen de Faculteit. Het plaatje laat de begane grond zien met de Bregsteinzaal (nu A0.09), vernoemd naar oud-hoogleraar Marcel Bregstein wiens boekenbezit de basis vormde van de bibliotheek. De bibliotheek bediende de staf van het Juridisch Instituut en de studenten. De Faculteit kende ook afdelingen die elders waren gehuisvest en deze afdelingen hadden vaak eigen handbibliotheken.

Door de jaren heen zijn er verschillende samenvoegingen van afdelingsbibliotheken geweest zoals die van strafrecht en internationaal recht. In 2005 vond de laatste samenvoeging plaats tussen de Algemeen Juridische Bibliotheek en de Bibliotheek Internationaal Recht tot de huidige Juridische Bibliotheek. Toen kon ook een groot deel van de collectie in de studiezaal worden geplaatst zodat iedereen er makkelijk in kan snuffelen. Een deel van het materiaal moest echter in het magazijn blijven staan. In de nieuwe JB staan alle boeken en tijdschriften in de bibliotheek en vormen samen met de digitale bibliotheek Β een rijke collectie van juridische bronnen.