Ars Aequi Rode Draad 2017: "Te land, ter zee en in de lucht"

      Comments Off on Ars Aequi Rode Draad 2017: "Te land, ter zee en in de lucht"

toerisme10

 

Het thema van de Ars Aequi-rubriek Rode draad in 2017 is ‘Te land, ter zee en in de lucht': een juridische wereldreis. Iedere maand zullen auteurs ingaan op de juridische consequenties van de laatste ontwikkelingen in onze wateren (bijv. piraterij), onder onze voeten (drijvende steden) en boven onze hoofden (ruimtereizen).

Rechtsgebieden die in dit kader aan de orde zullen komen zijn onder andere het vervoersrecht, milieurecht en ruimterecht. Daarnaast zullen actuele vraagstukken behandeld worden zoals de houdbaarheid van het Schengenverdrag als gevolg van een sterke toename van het aantal vluchtelingen binnen de Europese unie en de verschillende internationale verdragen die van toepassing zijn op Antarctica.

In het januarinummer bijt Pablo Mendes de Leon het spits af met een bijdrage getiteld "Ruimtetoerisme: terra incognita". Is er een juridisch vastgestelde grens tussen luchtruim en ruimte? Is het internationale publieke luchtrecht toepasbaar op een recent verschijnsel als het ruimtetoerisme?

Deze en alle volgende Rode Draad-bijdragen die in de loop van 2017 verschijnen, zijn via het UvA-domein fulltext beschikbaar. Lees via het Rode Draad-archief alle artikelen die vanaf de start in 1988 in deze reeks zijn verschenen.