Trial - Bluetick: jurisprudentie-onderzoek met behulp van AI

      Comments Off on Trial - Bluetick: jurisprudentie-onderzoek met behulp van AI

In februari 2021 begint de Juridische Bibliotheek met een innovatief experiment voor de Faculteit der Rechtsgeleerdheid. Gedurende drie maanden is de AI-zoekmachine Bluetick beschikbaar voor alle medewerkers en studenten. Lees hier alles over Bluetick Γ¨n hoe je van het systeem gebruik kunt maken.

Wat is het?

Juristen, die een dossier moeten doorspitten, kunnen niet zonder wetboeken, rechtspraak, en juridische literatuur. De missie van Bluetick is om de manier waarop deze informatie wordt gevonden voorgoed te veranderen. Het doel van Bluetick is om een jurist niet meer actief te laten zoeken naar de juiste informatie, maar om te herkennen welke behoefte hij heeft en hier direct in te voorzien. De verschuiving naar deze manier van werken biedt meer zekerheid, meer gebruiksgemak, en meer tijd voor juristen om zich bezig te houden met de strategische kant van het vak.

Om dit voor elkaar te krijgen, ontwikkelt Bluetick een zelflerend systeem, dat de context van een zoekvraag begrijpt, en de meest relevante rechtspraak suggereert op basis van deze context. Wanneer je het systeem gebruikt, vind je meer relevante uitspraken met minder moeite. Het systeem gaat als het ware op zoek naar verbanden tussen uitspraken zonder dat jij daar actief aan hoeft bij te dragen. 

Hoe werkt het?

  • Je begint je zoektocht door het aanmaken van een dossier. Hier kun je het systeem alvast wat achtergrondinformatie geven over jouw zoekvraag, zoals relevante wetsartikelen.
  • Begin vervolgens je zoektocht met een algemene zoekterm of ECLI-nummer, waarvan je weet dat deze relevant is voor jouw zoekvraag. Bluetick geeft je een eerste overzicht van relevante resultaten, zoals je gewend bent van andere zoekmachines.
  • Markeer uitspraken als relevant wanneer ze passen binnen jouw dossier, en markeer relevante feiten en overwegingen om ze op te slaan in je dossier. 

Tot zover weinig nieuws. Dit verandert wanneer je een relevante overweging highlight en klikt op het vergrootglas. Op dat moment gebruikt Bluetick de volledige overweging als zoekopdracht, en gaat op de achtergrond op zoek naar vergelijkbare overwegingen in andere uitspraken. Deze 'luie' manier van zoeken helpt je om op zoek te gaan naar meer uitspraken zoals de eerste, zonder dat je hoeft na te denken over de zoektermen die daarbij passen.

Werk je samen aan een zoekvraag? Deel dan jouw dossier met een andere student of UvA medewerker. Jullie kunnen nu beiden uitspraken en highlights toevoegen aan dit dossier. Onthoud goed: het dossier is zelflerend, dus hoe meer jullie zoeken, hoe beter de resultaten worden.

Hoe log ik in?

Heel simpel: surf naar https://zoeken.bluetick.nl/ en klik op Meld je aan via je universiteit. Log in met je UvA account, en je kunt direct beginnen met zoeken. Veel succes!