Rechtsorde: update en zoektips

      2 Comments on Rechtsorde: update en zoektips

In Rechtsorde zijn onlangs een aantal veranderingen doorgevoerd die zoeken  gemakkelijker maken. Daarnaast is de lay-out van openbare bronnen in de resultatenlijst overzichtelijker geworden.

Gerelateerde documenten
Het was al mogelijk om gerelateerde documenten te bekijken bij uw geopende document. Deze functie is nu verbeterd: er zijn aparte knoppen om gerelateerde jurisprudentie, commentaren of overige documenten te bekijken. Binnen deze opties kunt u vervolgens verfijnen op informatiesoort, bron, rechtsgebied of jaar.

Rechtsorde Gerelateerde documenten

Zoektips

 • Op zoek naar een Memorie van Toelichting? Typ mvt gevolgd door het wetsartikel, bijvoorbeeld mvt 420bis sr. Zoeken naar een voorstel van wet werkt op een vergelijkbare manier: gebruik dan vvw 420bis sr.
 • Alleen publicaties uit een bepaalde periode? Geef dan een range aan voor de zoekterm, bijvoorbeeld 2011..2014 onrechtmatige daad.
 • Zoeken op instantienaam of bron in combinatie met een zoekterm kan ook, bijvoorbeeld hof Amsterdam auteursrecht of NJ overheidsaansprakelijkheid.
 • Snel commentaar vinden bij een wet(sartikel) of onderwerp? Typ commentaar gevolgd door een artikel of trefwoord, bijvoorbeeld commentaar 6:162 BW of commentaar pauliana.
Rechtsorde zoekvoorbeeld ranges (2)

Zoekvoorbeeld met ranges

Lees voor meer zoektips dit eerdere blogbericht over Rechtsorde.

2 thoughts on “Rechtsorde: update en zoektips

 1. Marian Schumacher

  Hebben juliie een advies voor de volgende zoekvraag ?

  Onderwerp: MWO (medisch wetenschappelijk onderzoek), mensen

  Tekstwoord: “medisch wetenschappelijk onderzoek”
  Tekstwoord: mensen
  ____________________________________________________

  Het probleem is dat er regelmatig resultaten worden getoond die betrekking hebben op de WMO (Wet maatschappelijke ondersteuning),
  ook interessant maar in het kader van “Wetenschappelijk onderzoek met mensen” minder.
  Een toevalsmatch kan natuurlijk voorkomen, maar soms is het echt onduidelijk waarom een item WMO wordt getoond.

  • Is er een mogelijkheid de resultaten die betrekking hebben op de WMO uit te sluiten.
  • Geeft het gebruik van Booleaanse operatoren nog resultaat of zijn deze met de nieuwe versie van Rechtsorde komen te vervallen.

  1. jb-fdr Post author

   Dat is een goede vraag. De afkorting van de 'Wet medisch-wetenschappelijk onderzoek met mensen' is WMO, net als die van de 'Wet maatschappelijke ondersteuning'. Dat verklaart mogelijk de minder relevante resultaten. We gaan dit even verder uitzoeken en komen erop terug.

Comments are closed.