Hoe kun je in een stuk betrouwbaar verwijzen naar een elektronische publicatie (zoals een tijdschriftartikel of een hoofdstuk uit een boek)? Dat doe je met behulp van een DOI: een Digital Object Identifier. Voorzien van een DOI-nummer blijft de publicatie waarnaar je verwijst altijd vindbaar ook al verandert het webadres.
Een DOI ziet er bijvoorbeeld als volgt uit:
DOI: 10.1093/jicj/mqs078. Hierbij staat het eerste deel (10.1093) voor de uitgever, het tweede deel (jicj) kort de tijdschrifttitel af, en het laatste deel (mqs078) fungeert als uniek artikelnummer. Het DOI-systeem wordt beheerd door de International DOI Foundation.
Doorgaans vind je een DOI vermeld bij of naast een digitale publicatie. Als er geen DOI-nummer in een artikel staat, kan via de website van Crossref met behulp van de titel- en/of auteursgegevens worden opgezocht of er wellicht toch een DOI is toegekend aan de publicatie. Via de website van de International DOI Foundation kan met het DOI-nummer een specifieke publicatie gevonden worden. Ga hiervoor naar http://www.doi.org en plak de DOI in het formulier.
Hoe verwijs je met een DOI?
Op de site van Crossref vind je de zogeheten DOI Display Guidelines, waar met voorbeelden wordt uitgelegd hoe je een DOI in een referentie opneemt. Ook bieden de Leidraad voor juridische auteurs en OSCOLA richtlijnen voor het verwijzen naar elektronische publicaties met een DOI.
ShortDOI
Lange DOI-nummers kunnen automatisch worden verkleind via de website van shortDOI. Dit verkorte nummer vervult dezelfde verwijzingsfunctie, maar is veel makkelijker in het gebruik.
Een DOI is inderdaad erg handig, alleen jammer dat Refworks hier nog niet mee om weet te gaan. Het verschil tussen APA5 en APA6 is juist dat er een DOI mee zou moeten komen in je bibliografie. Refworks geeft echter ruiterlijk toe dat dit nog niet mogelijk is.